Erken Çocukluk Eğitimi Nedir, Neden Önemlidir?
Erken çocukluk dönemi tıpkı ergenlik, yetişkinlik gibi bir gelişim dönemidir ve insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsar. Erken çocukluk eğitimi ise bu gelişim dönemini kapsayan ve çocukların sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan bedensel, psikomotor, sosyal ve duygusal, zihinsel ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde şekillendiği, ailelerde ve kurumlarda verilen resmi veya gayri resmi eğitim sürecidir. Okul öncesi eğitim de bir erken çocukluk eğitimi olmakla birlikte asıl işlevi temel eğitime başlayacak çocukların hazır bulunma durumlarını geliştirmeye yönelik kurum içinde verilen eğitimlerdir. Ülkemizde 'On Birinci Kalkınma Planı'nda belirtildiği şekilde, 2023 yılında 5 yaş için okul öncesi eğitim zorunlu olmuş, Resmi Gazete 'de de yayınlanmıştır. Bu kararın alınmasında AÇEV gibi sivil toplum kuruluşlarının, benim de ekibinde yer aldığım Kule Gelişim Akademisi gibi TÜBİTAK projelerinin, üniversitelerin okul öncesi eğitimi alanında yaptığı bilimsel araştırmaların, PISA (Uluslararası Öğrenci Ölçme Değerlendirme Programı)'nın istatiksel verilerinin öncelikli olarak etkili olduğu söylenebilir.

... 18 yaşına kadar gösterilen okul başarısının yüzde 33'ünün ise 0-6 yaş arasında alınan eğitime bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda parasız eğitimin dikey sosyal hareketlilik üzerinde çok etkili olduğunu biliyoruz.
Bu yazıyı Nihan Kaya'nın 'İyi Aile Yoktur' adlı kitabında geçen sevdiğim bir cümleyle bitirmek istiyorum: "Size ne öğretilmiş olursa olsun, artık kendi yaşamımızdan ve duygu durumunuzdan tamamen kendinizin mesul olduğunu, büyümekle birlikte her açıdan kendi kendine yeten bir varlık haline geldiğinizi, artık kimsenin sevgisine ve onayına ihtiyacınız olmadığını kendinize sürekli hatırlatabilirsiniz."